Queen Victoria i lingeri?

Har du nogensinde tænkt på, hvordan Queen Victoria af England ville have set ud i moderne undertøj? For eksempel i dette lækre fra PrimaDonna: https://houseoflingerie.com/da/primadonna

Altså jeg tænker på, at hun nok ikke ligefrem gik i sexet lingeri, men hvis nu?
Hun blev jo enke som 42 årig, havde på det tidspunkt født 9 børn, så jeg tror ikke, at hun har haft problemer med sit sexliv. At hun valgte at gå i sort tøj resten af sit liv, da hendes mand døde, må være et signal om den livsholdning, hun havde.

Næppe blonder

Idéen fik mig til at grine. Nej, hun har ikke gået med blonde BH eller trusser med broderier. Hun har givetvis gået med stramt korset og fået sin talje snøret godt ind.
Puh, det kan ikke have været sjovt at få sådan et korset, som var lavet af ben eller stål snøret om sin krop. Historierne om besvimende kvinder fra den tid er mange.

Det får mig til at tænke, at vi er heldige i dag. På Queen Victorias tid var man ikke så forstående overfor kroppens behov for at kunne fungere, som vi er i dag. I dag kan vi få behageligt undertøj, som ikke giver vores krop problemer. Vi skal dog lige huske at skifte det hver dag.

Men hvor kommer det egentlig fra – undertøjet? Ja, Adam og Eva brugte figenblade, har jeg set. Det ville ikke ligefrem være mit valg, vil jeg sige. Men det har nok noget at gøre med, at Adam og Eva blev blufærdige og forstod, at de måtte beskytte de følsomme kønsorganer mod sygdomme.

Et kig i lingeriets historie fortæller, at det første stykke undertøj var et klæde, som blev viklet om lænden. Der findes folkeslag, som stadig går med lændeklæder, fx i Indien. Senere, i Europa, engang i middelalderen blev kroppen dækket af en kjortel. Man havde kjortlen på inde under kjolen eller en robe. Kjortlen var forløberen for dét, vi kender som korsettet.

Omkring 1820’erne (Queen Victoria blev født i 1819) blev korsettet meget populært. Den lille hvepsetalje var på mode. Men det førte som nævnt til, at mange kvinder besvimede, fordi deres krop blev snøret ind. I begyndelsen af 1900-tallet vendte det. Mere behageligt undertøj kom på mode. Hofteholdere, mamelukker og skørter blev moderne.

Ikke frækt undertøj

Den første BH blev udviklet på et tidspunkt, hvor kvinder måtte kæmpe hårdt for deres rettighed til at stemme ved valg. De var kommet på arbejdsmarkedet i industrierne og havde også brug for, at deres krop kunne fungere på normal vis. I Danmark fik kvinder stemmeret i 1915, men den første BH blev lavet allerede i 1913. Den bestod af et par lommetørklæder, som blev syet sammen med et bånd og derefter bundet rundt om barmen. Det er næppe helt i kategorien frækt undertøj som dette her: https://temptedbynight.com/da/

Man kan sige, at den BH har dannet prototype for alle lingeriets BH’er siden da. Det er den samme model, som bruges. Et par stykker stof, der dækker brysterne, sat sammen med forskellige bånd, så den kan tilpasses og ikke strammer nogen steder. Det var naturligvis en kvinde, som opfandt den første BH. En mand ville aldrig kunne have tænkt på den måde, som hun gjorde.

Queen Victoria i lingeri?
Rul til toppen