Gode tider i København

Med alt det nye byggeri, der bliver ved med at skyde op i byen, må det være en fornøjelse at være håndværker. Der må være utroligt meget brug for elektrikere, tømrere, rengøringsfolk, vinduespudsere og blikkenslagere og den slags mennesker, der kan noget særligt. Det er værd at tænke på, hvis man står og skal til at vælge karriere fremover. Det er jo ikke alle mennesker, som skal arbejde i service- eller IT fagene her i København. Der er brug for håndværkere – og det vil der blive ved med at være. Det er jo ikke alle mennesker, der er ferme til at bruge hænderne, eller har tiden til at pudse vinduerne. Og det ser ud, som om alle de nye byggerier bliver et miks af boliger og virksomheder.

Filosoferen på bænken

Det er min nevø og jeg, der sidder her på en bænk, en sommerdag og kigger ud over vandet. Vi er gået en tur i byen, fordi han gerne vil tale med mig. Han er lige gået ud af 9. klasse og ved ikke rigtigt, hvad han vil være i sit liv fremover.
Han kommer ofte på besøg hos mig. Især når han går og pusler med et eller andet problem. Hans forældre blev skilt for nogle år siden, og siden da, har jeg ligesom fået en ekstra plads i hans hjerte. Hans far bor i den anden ende af landet nu, så jeg springer ligesom ind, hvis han har brug for en mand-til-mand snak. Som fx nu.

Tidne er knap

Hans mor er ansat i en bank og har nogle gange meget travlt, så tid er knap. Han tager derfor ind til mig her i København for at få en snak.
Jeg er vinduespudser her i byen. Selvstændig. Og det går faktisk ret godt. Min nevø kommer og hjælper mig nogle gange i ferierne. Han vil jo gerne tjene lidt ekstra lommepenge. Men lige nu er det hans fremtid, vi taler om. Skal han i gymnasiet, eller skal han noget andet? Jeg synes faktisk, at han skulle gå på efterskole et års tid og finde ud af, hvad han vil. Han er ligesom i en anden retning, hvor han bare vil ud af skolen og stå i lære og tjene nogle penge.

Vinduespudser?

Han spørger mig om, hvordan jeg blev vinduespudser. Jeg fortæller ham, at jeg så en annonce i avisen for mange år siden: ”Vinduespudser København søger personale.” Jeg kontaktede dem, fordi jeg på det tidspunkt ikke havde noget job. Jeg havde ikke taget en uddannelse, men fik ansættelse hos dem. Sådan kom jeg i gang. ”Men jeg synes, at du skal overveje grundigt, hvad du vil, inden du styrter ud og tager en stor beslutning, som vil påvirke resten af dit liv.” Siger jeg til ham. ”Du har tiden foran dig, så slap af, og nyd, at det er sommer. Hvis du vil, kan du komme i nogle uger hos mig og tjene en sjat penge. Du kender rutinen.” Han lytter til mig. Han ved godt, at han ikke skal tage en beslutning i dag. ”Ok, kan jeg starte på mandag i 3 uger?”

Gode tider i København
Rul til toppen