Diskusprolaps eller sportsskade

Min kæreste har spillet fodbold, siden han var en lille dreng. Han er stadig ret god, kom på landsholdet og har mulighed for at rejse og se verden i sin egenskab som fodboldspiller. Toptrænet, som han er, er han muskuløs og stærk. Men, han har altså haft en hel del sportsskader, som har bevirket, at han i perioder ikke har kunnet spille. Det er frustrerende for vores forhold, fordi han bliver irriteret og sur.

Temperament

Der skal ikke meget kærligt drilleri fra min side, før han bliver rasende på mig.
Ja, for et halvt år siden, blev han så sur på mig, at vi havde en lang og fornuftig snak om, at vi nok hellere måtte flytte fra hinanden. Han mente det ikke, men frustrationen over den tackling, som førte til en ankel med en alvorlig forstuvning, var så stor. Han nægtede overfor mig, at hans problem ikke var mit drilleri, men at han ikke var på banen.

Han kom i behandling hos en specialist i sportsskader. Han fik et genoptræningsprogram, som har hjulpet ham tilbage på fodboldbanen. Men, han fik også at vide, at han skal passe lidt på sig selv under kampene. Han er nemlig godt på vej til at overbelaste sine knæ. Det er en anden slags sportsskade, som mange eliteatleter må døje med.

Vævet i hans knæ kan ikke helt holde til belastningen. De mange opbremsninger, tacklinger og drejninger, han skal lave på banen, har bevirket, at han faktisk er godt på vej mod at udvikle slidgigt. Og hans far led jo forfærdeligt af smerter fra diskusprolaps.

Ryggen skal altså skånes

Mon ikke han burde overveje at geare ned med at spille. Måske burde han koncentrere sig om at træne ungdomsholdet i klubben? Han kan jo godt finde på at vikariere for ham som normalt træner ungdomsholdet.

Jeg kan godt forstå ham, når han er skadet. Jeg har jo selv prøvet at være aktiv på eliteplan, og jeg ved, at sportsskader er uundgåelige. Men når vi når dertil, hvor der skal dyre operationer til, og lang tids genoptræning for at komme tilbage på det niveau man var på, så synes jeg nu, at man skal overveje at geare ned. Ingen siger jo, at man ikke kan være en dygtig sportsmand eller -kvinde.
Jeg mener i øvrigt, at hver gang man får en sportsskade, så kommer man aldrig helt tilbage til det samme niveau, som man var på før. Netop fordi man, genoptræningen til trods, kommer til at kompensere for smerten, man havde. Det betyder, at musklerne bruges på en anden måde.

Men som toptrænet elitesportsudøver, så er der lige én ting, man ikke kan slippe: Egoet vil jo gerne være på toppen og højest på skamlen efter hver konkurrence – eller kamp. Det kan være en meget svær proces at indse, at man bare er nødt til at sige stop. Altså at sige stop til sig selv.

Men er det ikke bedre også at tænke på, at livet ikke kun er den sport man udøver? Er det ikke bedre at tænke sig om og beslutte sig for at blive ved med at dyrke sin sport i længere tid, men på et lavere og roligere plan. Egoet kan da også blive styrket ved at give mindre succesfulde atleter gode råd.

Hvis du bor i det nordlige Jylland, får du her to helt eminent gode hjemmesider, der kan hjælpe dig videre med en hulens masse skavanker:

https://smerteoghovedpine.dk/

https://vejgaardfys.dk/

Diskusprolaps eller sportsskade
Rul til toppen